18 augustus 2015

Fotowedstrijd

achtergrondHet Joods Historisch Museum wil nieuwe foto’s van het hedendaagse joodse leven in Nederland toevoegen aan zijn collectie. Daarom organiseert het museum een fotowedstrijd, waar iedereen aan kan meedoen. Van 1 september t/m 1 november 2015 kunnen zowel professionele als amateurfotografen foto’s met het thema ‘Joods Leven anno 2015′ uploaden op deze site!

De mooiste foto’s, gekozen door een professionele jury met o.a. Ahmet Polat – Fotograaf des Vaderlands, worden opgenomen in de collectie van het Joods Historisch Museum en in december tentoongesteld. Criterium van de foto’s is niet alleen de fotografische kwaliteit, maar ook de originaliteit van het onderwerp. Hierbij kan gedacht worden aan joodse feestdagen en rituelen,  maar ook aan het leven van alledag thuis, op school en op het werk, geliefde joodse objecten of gerechten, herdenkingen, bijeenkomsten, (on)veiligheid, sportevenementen, het Joods Cultureel Kwartier of natuurlijk een selfie. Belangrijk is dat de foto in Nederland gemaakt is en dat hij actualiteit uitstraalt. De winnaars, gekozen door de vakjury en de publieksjury, winnen een Leica camera.

In de collectie van het Joods Historisch Museum zijn al foto’s van onder andere Leonard Freed, Boris Kowadlo, Bert Nienhuis en Pauline Prior opgenomen, die een beeld geven van het naoorlogse joodse leven in Nederland. De laatste serie dateert van 2001, dus het is hoog tijd voor een hedendaagse toevoeging aan de collectie.

Deze fotowedstrijd wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling De oorlog voorbij met foto’s van de beroemde Amerikaanse Magnumfotograaf Leonard Freed (1929-2006). Lees meer over de tentoonstelling.

Upload je foto hier!